My Image

Blog

Eerste voorbereidingen zijn gestart voor DE MOEDER EN DE FURIE... Het toneelstuk speelt in de zestiende eeuw. Wie kan 'de moeder' zijn, en wie is dan 'de furie'?

Landsadvocaat Johan van Oldenbarnevelt, 30 jaren de machtigste man in het land, stuwde een schijnbaar onbestuurbare Republiek naar ongekende macht en rijkdom... Wat voor een man was hij? Na de voorstelling hebt u een persoonlijk antwoord op die vraag!
REPRISE-VOORSTELLINGEN: in het vriendelijke Zeeheldentheater, onder de rook van het Vredespaleis.
Weersverwachting op 4 jan. 2019 voor voorstellingsdata 11 en 12 jan.: bewolkt, af en toe wat zon. Geen regen.

Fragment uit DE LANDSADVOCAAT. HET LEVEN VAN JOHAN VAN OLDENBARNEVELT (1547-1619)
(de 38-jarige landsadvocaat Van Oldenbarnevelt helpt de 17-jarige Maurits, die hij 'prins' noemt, wat Maurits erfrechtelijk niet is, aan het stadhouderschap).

JOHAN VAN OLDENBARNEVELT: (groet) Edele prins Maurits… Excellentie.
STADHOUDER MAURITS: Excellentie?
JOHAN VAN OLDENBARNEVELT: Het land heeft u nodig. Allen zullen u voortaan aanspreken als: Zijne Excellentie. Als u achttien bent en de winden gunstig voor ons waaien, verheffen wij u tot stadhouder.
STADHOUDER MAURITS: Een hoge eer... Dan zal ik resideren in Den Haag!
(muziekfragment)

Welke reacties roept een voorstelling op? In de eerste voorstellingsreeks van DE LANDSADVOCAAT. HET LEVEN VAN JOHAN VAN OLDENBARNEVELT is gelachen en is (bijna) gehuild. Na de voorstellingen mochten spelers, regisseur en auteur vele woorden van lof ontvangen... De locatie, het intieme Haagse Zeeheldentheater, bleek opnieuw een gastvrij en gewaardeerd huis.
In 2019, het herdenkingsjaar van Johan van Oldenbarnevelt (hij werd op 13 mei 1619 onthoofd op het Haagse Binnenhof) zullen voorstellingen volgen.

Fragment uit: De landsadvocaat. Het leven van Johan van Oldenbarnevelt (1547-1617)
... Willem van Oranje is vermoord! Drie schoten van dichtbij!
... Het is 10 juli 1584. Zijn vrouw, Louise de Coligny, rouwt.
JOHAN VAN OLDENBARNEVELT: Ik geef mijn paard de sporen, kom aan op het Prinsenhof, spreek de weduwe, bezweer dat wij haar in alles zullen bijstaan…
Hoe voorkomen we paniek? Collega-bestuurders en ik besluiten met één stem te spreken… Ik word voorzitter van de Statencommissie die de begrafenis van de prins moet regelen. Een lastig karwei.

meer blogs