My Image

Blog

Okt./nov.: eerste voorstellingen van DE MOEDER EN DE FURIE: in het Haagse Zeeheldentheater en in het Rotterdamse theater 't Kapelletje.
OVER DE MOEDER EN DE FURIE: Als geen ander bouwde Juliana van Stolberg (1506-1580) een gedegen fundament onder het leven van Willem van Oranje, onze Vaders des vaderlands… Als geen andere vrouw weerstreefde Anna van Saksen (1544-1577) haar man Willem van Oranje. Na een vlucht uit slot Breda woonde Anna met haar man enige tijd op slot Dillenburg. Juliana was daar slotvrouw, Anna kreeg daar haar zoon de latere stadhouder Maurits.
‘De moeder en de furie’ geeft via twee vrouwen een ‘niet gekend’ beeld van Willem van Oranje.

In voorbereiding: publicatie van 56 verhalen onder de titel:
Een statig heer houdt rijtuig. Stemmen uit onze Republiek (1469-1746).
Zie ook onder www.meissen.nl

16 mei. Laatste van de voorstellingsreeks: DE LANDSADVOCAAT. HET LEVEN VAN JOHAN VAN OLDENBARNEVELT (1547-1619).
De serie begon in september en oktober 2018, is voortgezet in januari 2019 en in mei 2019. Alle werden gespeeld in het intieme Zeeheldentheater.
Daarnaast op maandag 13 mei 2019 - sterfdag van Johan van Oldenbarnevelt - een voorstelling in Het Paradijs (intiem theatertje van de Koninklijke Schouwburg).
Tot slot: op donderdag 16 mei 2019 de twaalfde voorstelling in de Haagse Kloosterkerk.
Alex Otto, karaktervolle vertolker van Johan van Oldenbarnevelt: 'ik ga dit missen'.


Het is 13 mei 1619 als de oude en door ziekte geplaagde JOHAN VAN OLDENBARNEVELT na een politiek proces en veroordeling op het Haagse Binnenhof wordt onthoofd. Regeringsstad Den Haag gedenkt hem als groot staatsman op de Lange Vijverberg, in brons gegoten.
Op maandag 13 mei 2019 eert het Historisch-Theater Johan van Oldenbarnevelt met een (reprise-)voorstelling over zijn leven in STUDIO PARADIJS (kleine zaal van de Koninklijke Schouwburg, begintijd 20.30 uur).
De voorstelling is serieus, maar ook lichtvoetig dankzij een speelse rol voor ‘De Nederlandse Maagd’ als vertelster en symbool van nationale eenheid. Voor reserveringen: zie website onder KAARTEN.

Het Historisch-Theater brengt naast reprises van DE LANDSADVOCAAT (het leven van Johan van Oldenbarnevelt) in het Haagse Zeeheldentheater op 10 en 12 mei... EXTRA voorstellingen op maandag 13 mei in STUDIO PARADIJS (kleine zaal van de Koninklijke Schouwburg) en op 16 mei in (een deel van) de Haagse KLOOSTERKERK.
Voor reservering van een voorstelling: zie deze website onder 'KAARTEN'.
2 PASSAGES UIT HET TONEELSTUK MBT DE KLOOSTERKERK:
1 ' Oldenbarnevelt heeft een breed perceel gekocht bij het Lange Voorhout, gescheiden van de Kloosterkerk door een straat. Het heet daar Kneuterdijk, kneuterig zal dat huis niet worden'
2 MARIA (ECHTGENOTE VAN JOHAN): 'Honderden contraremonstranten zijn binnengedrongen in de Kloosterkerk.
JOHAN VAN OLDENBARNEVELT): Heeft de schout ze de kerk uitgegooid?
MARIA: Nee, ze hebben een kansel en banken getimmerd. Ze staan niet meer, ze zitten.'

meer blogs