My Image
Medewerkers
   
Nadia van den Berg

Nadia van den Berg, 1977, actrice.
Houdt zich sinds haar 12e jaar zowel schrijvend, kijkend als spelend bezig met verschillende vormen van theater: toneel, kleinkunst, film, musical. In het seizoen 2014/15 schreef ze mee aan de theaterproductie 'Blind' van theatergroep 'De Nachtbus' en speelde ze Mathilda in Het vierde rijk. Dit stuk, geschreven door Peer Wittenbols, werd uitgevoerd door de Haagse theatergroep Rood onder regie van Manon de Groot - van Gelder. Een jaar eerder speelde Nadia zuster Lorenza in de muziektheaterproductie Romeo en Julia door Oberon waarin een orkest van ongeveer 80 muzikanten samenkwam met spel en dans. Naast vele andere theatervoorstellingen, met name in het Haagse, zong Nadia twee keer een muzikaal intermezzo bij de uitreiking van de Haagse Oscars en figureerde ze in de verfilming van Sonny Boy. In 2015 werd ze door de Stichting Historisch Theater geselecteerd voor de rollen van Dorothea van Dorp en Maria de Casembroot in Zeestraat (de Scheveningseweg), het leven van Constantijn Huygens.
In 2016 heeft stichting Historisch Theater Nadia van den Berg uitgenodigd voor de rol van tovenares Dartel in ‘De Vierde vrouw, Louise de Coligny (1555–1620) (Oranjes vierde echtgenote in Shakespeare-verpakking)’.
Eerste opvoeringen: februari 2017.

Reprises: okt., nov. 2017.

   
Jeroen Vegt

Luitist Earl Christy is geboren in de Verenigde Staten. Hij studeerde bij Edward Martin en Nigel North aan de Universiteit van Indiana, in Milaan bij Paul Beier en in Den Haag bij Toyohiko Satoh, aan het Koninklijk Conservatorium, waar hij zijn Bachelor- en Master diploma behaalde. Earl Christy is vooral actief in het herontdekken van lang verwaarloosde muziek voor de barokluit. Als solist trad hij op in verschillende landen van Europa en Noord Amerika. Ook op Festivals, zoals het Oude Muziek Festival te Utrecht. Ook als componist voor zijn instrument, is Christy actief. Zijn CD "Neue Lautenfruchte", werd door de internationale pers enthousiast ontvangen. Hij woont momenteel in Nederland.

Ondersteunde (zal ondersteunen) met zijn luitspel diverse voorstellingen van de stichting Historisch Theater:
- In 2015: Zeestraat. Het leven van Constantijn Huygens (1596-1687)
- In 2016/2017: De waarheid is naamloos. Leven en denken van Benedictus Spinoza (een historische monoloog).

   
Nadia van den Berg

Caspar Laffree (1948)
Was werkzaam bij de Raad voor Cultuur als plaatsvervangend algemeen secretaris, en als secretaris van de domeincommissie Erfgoed (musea, archieven, archeologie en monumenten).
Heeft sinds 2008 les in de klassieke zangkunst.
Repertoire: van Italiaanse Rococo aria’s tot liederen van Schubert en Schumann. Stem: bas/bariton.
Jarenlange ervaring als akteur in hoofd- en bijrollen. Speelde bijvoorbeeld onder regie van Hugo Maerten, Arda Brokmann, Hubert Fermin, Henk Votel, Lucas Dietens en Rein Edzart.
Speelde bijvoorbeeld:

 • Stanley in Pinters ‘Verjaardagsfeest’;
 • Ingenieur en Doodgraversjongen in Edward Bonds ‘Lear’;
 • Peachum in Brechts ‘Dreigroschenoper’;
 • Lorenzo de Medici in De Mussets ‘Lorenzaccio’;
 • Winston Smith in toneelbewerking van Orwells ‘1984’ en Huxleys ‘Brave New World’.
Speelt (in 2016) her en der: Pinters dialoog ‘Ashes to Ashes’ samen met Angela van Tol
Is in juli 2016 door stichting Historisch Theater gecast voor de rollen van Willem van Oranje, Johan van Oldenbarnevelt en Edelman in ‘De vierde vrouw. Louise de Coligny (Oranjes vierde echtgenote in Shakespeare-verpakking)'.
Opvoeringen: febr. 2017.

Reprises: okt., nov. 2017.

 
Sylvia Liefrinck

Sylvia Liefrinck (regisseur)

Sylvia werkte onder meer als docent drama aan diverse onderwijsinstellingen, maakte groot theater voor 400 kinderen, regisseerde voor een Engels gezelschap in Pakistan (Islamabad). Zij produceerde en regisseerde cabaret “The light behind the dikes”, voor the National Press club Washington D.C. Werkte als drama docent en regisseur voor het Haagse 1e VCL, o.a. Het dievenbal (Anouilh), musical Oliver (Lionell Bart), Romulus de Grote (Dürenmatt]).

Werkte van 1983 tot 1998 als freelancer voor de TROS radio. Regisseerde radiodrama, schreef bewerkingen van romans van Slauerhoff, Theun de Vries en Hubert Lampo. Regisseerde een driedelig hoorspel ontleend aan de ‘De Zwarte met het Witte Hart (Arthur Japin).

Zij regisseerde uitvoeringen van Butler Butler (James Barrie), De Eetkamer (Gurney), Een ideale vrouw (Summerset Maugham), Spotgeesten (Noël Coward), De Potvis (Frank Houtappels) Man of the moment (Ayckbourn) voor stadsschouwburg Odeon in Zwolle.

Naast het werken met professionele acteurs was de muziekkeuze een essentieel onderdeel van haar regie-opdrachten.

2016/2017. Deze veelzijdige theatervrouw doet op uitnodiging van stichting Historisch Theater de regie van ‘De vierde vrouw. Louise de Coligny (1555-1620)’.

 
Hans Peter Ligthart

Hans Peter Ligthart, 1941, als acteur actief sinds 1957 in ca. 80 toneelstukken. Enkele voorbeelden:

 • Speelde ‘Spoel’ in 2010 samen met Nadia van den Berg (Puck) in ‘Een Midzomernâch’ (naar Shakespeare)
 • Speelde Edel figurant in ‘Mariken in de tuin der lusten’ van Opera2Day (najaar 2015)
 • Hoofdrol (2015) in ‘De dikke Van Dale’ van Heleen Verburg (gevolgd door nominatie beste mannelijke hoofdrol in Toneelcompetitie HVA)
 • Hoofdrol en nominatie voor beste mannelijke hoofdrol in 2014 in toneelstuk ‘12’ (naar ‘Twelve angry men’ van Reginald Rose)
 • Speelde ‘God’ in Madonna's man’ van Daphne de Bruin (2013, December 2015)
 • ‘Prijs voor beste mannelijke hoofdrol in ‘In wankel evenwicht’ van Edward Albee (2006-2007); idem voor zijn vertolking in ‘De Bezoeker" van Éric-Emmanuel Schmitt. (2007-2008)
In het najaar van 2015 uitgenodigd door de Stichting Historisch Theater voor het spelen van 'Benedictus Spinoza' in de monoloog ‘De waarheid is naamloos' (script en regie: Michel Meissen). De voorstelling - aanbevolen door de 'Vereniging Het Spinozahuis' - is sinds maart 2016 vele malen gespeeld en kan worden ingekocht.

Reprises: nov. 2017. (info: zie onder 'documentatie').

   
Paula Majoor

Paula Majoor (1942)
Paula Majoor werkte als hoorspelactrice en als lid van de hoorspelkern mee aan meer dan 400 hoorspelen. Jarenlang was zij de Nederlandse stem van Pippi Langkous in de gelijknamige televisieserie
Daarnaast is zij al decennia aktief als televisieactrice w.o. als Els van den Boogert in 16 afleveringen van ‘Flodder’, en als Antoinette Balk in ‘Goede tijden, slechte tijden’.
Incidenteel stond zij tot genoegen van velen ‘op de planken’. Meer info op Wikipedia.
September 2016: Geselecteerd door de Stichting Historisch Theater voor het spelen van de rol van ‘Louise de Coligny’ in: ‘De Vierde vrouw. Louise De Coligny (Oranjes vierde echtgenote in Shakespeare-verpakking)'.

Reprises: okt., nov. 2017.

 
Nadia van den Berg

Marten van der Meijden, 1977
Sinds 2006 actief als acteur in het theater en af en toe voor de camera. Volgde workshops en masterclasses op theatergebied en camera acteren bij/van Stefan de Walle, Pieter de Baan, Jerry Coyle (USA) en Edwin de Vries

Speelde tot in 2016 in meer dan 35 kleine en grote voorstellingen onder 15+ verschillende regisseurs, waaronder (voltijds) bij Theatergroep DRANG in Den Haag (voorstellingen als Bloederliefde, Palestra Rex, De Onbeminden, MacMadoff), binnen het BOSLAB van het Amsterdamse Bostheater en bij KUNSTKLANK in Noordwijk (Avondland, Nachtlichtfestival). Daarnaast al jaren actief binnen de Haagse Toneelgroep ROOD en bij diverse gelegenheidsgezelschappen voor bijvoorbeeld Fringe festivals.

Naast het acteren is hij actief als trainingsacteur en trainer voor ondermeer Storytelling en presentatie trainingen.
Juli 2016: Geselecteerd door de Stichting Historisch Theater voor het spelen van de rol van ‘tovenaar Spring’ in het Shakespeare-aanse toneelstuk ‘De Vierde vrouw.

Reprises: okt., nov. 2017.

   
Jeroen Vegt

Jeroen Vegt, 1958 (in Willemstad op de Nederlandse Antillen). Woont in Voorburg, nabij Hofwijck. Acteur en schrijver. Speelde sinds 1996 in een 10-tal theaterproducties. In 2014 producer en mede auteur van het toneelwerk 'Blind' voor theatergroep 'De Nachtbus'. Speelde onder meer in 5 huisvoorstellingen van het Koorenhuis, onder regie van Jeroen Kunstman, Bernadette Lieffering en Corina Lok. Na het meedoen aan het afstudeerstuk van regisseur Pim Karhoff, met dezelfde regisseur gewerkt aan bewerkingen van bekende stukken en eigen producties. Speelde Tanathos in Eurydike, 2008 / Banquo in Macbeth, 2009 / Monnik in Duivelsdilemma 2011 / Erik in December 2012’ in 2012. In 2015 werd hij door de Stichting Historisch Theater geselecteerd voor de rol van Constantijn Huygens In Zeestraat. Met Nadia van den Berg, zijn belangrijkste tegenspeelster in Zeestraat, werkte hij al enkele malen intensief samen.

 
Helmi Verhoeven

Helmi Verhoeven, Sopraanzangeres en actrice.
Werkt na opleiding logopedie (Nijmegen) en docerend musicus (Koninklijk Conservatorium, Den Haag) als zangpedagoge en podiumcoach bij instellingen als Muziekacademie Den Haag.
Is een gewaardeerd jurylid, staat geregeld op podia in Nederland en Frankrijk.
Maakt kleinschalige muziektheatervoorstellingen in samenwerking met beeldende kunstenaars, interactieve recitalconcerten en organiseert klassieke kamermuziekseries.

Vertolkte in opera’s o.m. Venus (J. Hacquart: De Triomfeerende Min), La Musica (Cl. Monteverdi: l'Orfeo, Favola in Musica), Dido (H. Purcell: Dido & Aeneas), Gravin Rosina Almaviva (WA Mozart: Le Nozze di Figaro), Despina ( WA Mozart: Cosi Fan Tutte), Pamina (W.A. Mozart: Die Zauberflöte), Eurydice (C.W. Gluck: Orfeo en Eurydice), Roselinda (J. Strauss: Die Fledermaus), Hélène (P. Hindemith : Hin und Zurück).
(zie ook www.muziekschoolzuid57.nl, www.volksuniversiteitdenhaag.nl, www.muziekacademiedenhaag.nl).

In 2015 werd zij door de Stichting Historisch Theater geselecteerd als zangeres en voor de rol van Catharina Zuerius, nicht van Constantijn Huygens en de vrouw die 30 jaar lang zijn huishouden bestierde, in 'Zeestraat', toneelstuk over Constantijn Huygens (1596-1687).
Als souffleur: betrokken bij 'De waarheid is naamloos', monoloog over Benedictus Spinoza (1632-1677)
In ‘De Vierde vrouw', toneelspel over Louise De Coligny (1555-1620): verantwoordelijk als slagwerker voor de akoestische geluidseffecten.

 
Oprichter Stichting Historisch Theater
Jeroen Vegt

Michel Meissen (1941) (foto: Mieke Weegels, 2014)
Socioloog, bestuurswetenschappelijke richting.

Het Historisch-Theater van Michel Meissen (MM) is voortgekomen uit twee grote liefdes: liefde voor het THEATER, liefde voor het ONDERWIJS.

MM schrijft toneel vanaf zijn 20ste, was de motor van een studentenkabaret, was docent en schreef leerboeken waar meer dan 500.000 leerlingen mee werkten.
Hij schreef en regisseerde toneelstukken voor Dalton Den Haag.

Vanaf 2002 zet hij zich uitsluitend in voor het Historisch-Theater… Vanaf 2020 hoopt stichting Historisch-Theater op een structurele plaats binnen het nieuwe ONDERWIJS EN CULTUURCENTRUM aan het Haagse Spui.


2005: Initiator en oprichter van stichting Het Portret Spreekt (HPS), zocht bestuursleden aan en financierde. Onder zijn artistieke leiding verantwoordelijk voor de eerste tien producties van het door hem geschreven Historisch-Theater van HPS.

Oktober 2014: trekt zich terug uit HPS, richt op: Stichting Historisch-Theater (HT).

Theaterproducties van HT -> zie onder Documentatie.

In voorbereiding voor 2018:
- De landsadvocaat. Het leven van Johan van Oldenbarnevelt (1547–1619),

Nog niet opgevoerd Historisch-Theater van MM:
- Koningen (1795-1840). De Bijna-koning, onze Franse koning en de Oranje-koning,

- Vrouwen rond koning Willem III. Anna, Sophie, Emma en Wilhelmina,

- De godenzoon. Jan Pieterszoon Sweelinck (1562–1621).

Ten behoeve van zijn Historisch-Theater schreef MM vier bundels met historische verhalen: Van Oranje tot Rood, Het Portret Spreekt, Statige Heren, De eeuw van de koningen en hun vrouwen.
(info: www.meissen.nl -> publicaties).