My Image

Blog

Uit het archief. Historisch-Theater van Michel Meissen: DE VIER VROUWEN VAN WILLEM VAN ORANJE. Fragmenten uit het toneelscript, versie oktober 2010:
ANNA VAN BUREN: In karren, kooien en manden komen koeien, varkens, schapen en komt pluimvee naar het kasteel. De koks werken dag en nacht. Willem, Prins van Oranje, rijdt de poort van Buren binnen met een groot gevolg van dienaren en edelen... We tekenen ons huwelijkscontract. Al onze goederen gaan samen en alles gaat naar Willem als ik sterf... De keurvorst en aartsbisschop rijden met een gevolg van 600 personen bij ons het terrein op. 6 juli 1551: we trouwen op het kasteel in Buren. Het huwelijk wordt katholiek ingezegend door de Aartsbisschop van Keulen.
... n.b. Anna van Buren overlijdt op jeugdige leeftijd ...
ANNA VAN SAKSEN: We trouwen in Leipzig. De stad maakt zich klaar voor de feesten, laat ovens bouwen voor het bakken van pasteien en broden, het braden van vlees. Veel gasten komen naar de bruiloft. Mijn sprookjesprins Willem komt met duizend paarden. Er zijn afgezanten van koning Filips, van de koning van Denemarken en van de Keurvorst van Keulen. De heren rijden met drie paarden naast elkaar. Het volk vergaapt zich in de straten... We trouwen in het stadhuis. Een Lutherse predikant zegt een loflied op het huwelijk en zegent Willem en mij.
LOUISE DE COLIGNY: Wie trouwt in Saksen doet dat volgens de Lutherse rite.
ANNA VAN BUREN: In de Nederlanden trouwt iedereen volgens de katholieke rite.
ANNA VAN SAKSEN: Midden in de nacht brengen alle gasten Willem en mij in optocht naar het huwelijksbed... We zijn samen.