My Image

Blog

'DE MOEDER EN DE FURIE'. Uitnemende Historisch-Theater voorstelling. Overtuigend gespeeld, onderlijnd met levende in de tijd passende muziek. Indringende boodschap van een sterke zestiende-eeuwse vrouw en moeder van Willem van Oranje. Zij vormde zijn karakter. Begin van de geschiedenis van de vrije Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Binnen het leven van Juliana speelde het leven zich af van Anna van Saksen, tweede vrouw van Oranje. Anna van Saksen was de vrouw die hem weerstreefde, was de moeder van stadhouder Maurits, was de vrouw die Willem van Oranje verliet, was de vrouw die stierf in gevangenschap.

Reprise op 15 maart 2020, zie onder 'Kaarten'.

'DE MOEDER EN DE FURIE': eerste voorstelling op zondag 27 okt. 2019 in het Rotterdamse theater 't Kapelletje. Prachtig spel van Mariet van den Broek (als Juliana van Stolberg - moeder van Willem van Oranje) en Leidi Bovens (als Anna van Saksen - echtgenote die Willem van Oranje verliet). Passend gekostumeerd en in de geest van de 16de eeuw stijlvol muzikaal ingekaderd. Historisch-Theater in de beste traditie.

Vanaf heden kunnen kaarten gereserveerd worden voor een voorstelling van 'De moeder en furie' in Rotterdam dan wel in Den Haag.
Reserveringen: via deze webite. Zie onder KAARTEN.

Okt./nov.: eerste voorstellingen van DE MOEDER EN DE FURIE: in het Haagse Zeeheldentheater en in het Rotterdamse theater 't Kapelletje.
FRAGMENT UIT HET TONEELSCRIPT:
Juliana van Stolberg: We reizen met twee koetsen, een bagagewagen en een escorte van soldaten.
Verteller: (van terzijde) Na vele dagreizen en gastvrij verblijf bij bevriende hoven… ...

Juliana van Stolberg: 'Hertzlich wilkommen op slot Königstein,' zegt oom Eberhard.
'Jullie weten! Keizerstad Frankfurt is vlakbij!'
Verteller: (van terzijde) Karel V is keizer over midden Europa, waaronder Duitse vorstendommen.
Juliana van Stolberg: Mijn zus Maria en ik leren voor slotvrouw… zorg voor kinderen, toezicht op bakkerij, slachterij, keukens, waskelder, kruidentuin. Geneesmiddelen bereiden, gasten ontvangen bijvoorbeeld een onverwachte vreemdeling!

Okt./nov.: eerste voorstellingen van DE MOEDER EN DE FURIE: in het Haagse Zeeheldentheater en in het Rotterdamse theater 't Kapelletje.
OVER DE MOEDER EN DE FURIE: Als geen ander bouwde Juliana van Stolberg (1506-1580) een gedegen fundament onder het leven van Willem van Oranje, onze Vaders des vaderlands… Als geen andere vrouw weerstreefde Anna van Saksen (1544-1577) haar man Willem van Oranje. Na een vlucht uit slot Breda woonde Anna met haar man enige tijd op slot Dillenburg. Juliana was daar slotvrouw, Anna kreeg daar haar zoon de latere stadhouder Maurits.
‘De moeder en de furie’ geeft via twee vrouwen een ‘niet gekend’ beeld van Willem van Oranje.

meer blogs